29 Eylül 2010 Çarşamba

Bitkisel Bir Yazı...

Malum önümüz kış. Özellikle kış aylarında bitki çaylarıyla daha fazla muhatap oluyorum. Yaz kış demeden, sık sık ve zevkle içtiğim çaylar da var tabi. Bakalım hangi çay neye iyi geliyormuş:
  • Adaçayı: Mide va bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Antiseptik özelliği var. Bakterilere, virüslere, mantar hastalıklarına karşı etki gösterir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Hazım sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Sinirleri yatıştırır. Cilde iyi gelir. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.
  • Sarı Kantaron: Hazmı kolaylaştırır. Mide yanmalarına iyi gelir. Heyecanı yatıştırır. Uykusuzluk durumunda rahatlatıcı etkisi vardır. Kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Sarı Kantaron'dan hazırlanan eriyik yaralarda yanıklarda, harici olarak kullanılabilir.
  • Biberiye:  Kabızlığı giderir. Sindirim sistemine uyarıcı etki yapar. İdrar söktürür. Baş ağrısına iyi gelir. Dolaşımı canlandırır. Vücuttan zehirli maddeleri atmaya yardımcı olur.
  • Ihlamur: Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır.Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır. Balla karıştırılıp içilirse mide ülserine faydalıdır. Kan dolaşımını düzenler. Öksürüklerde yumuşatıcı rahatlatıcı ve terletici etkilere sahiptir.Uykusuzluk problemine yardımcı olur.
  • Kuşburnu: Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur. Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C, B1 ve B12 vitamini vardır. Besleyicidir. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Enfeksiyonlara ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Nezle ve gribe karşı koruyucudur. Kuşburnu A vitamini ve karotenoidler içermesi nedeniyle gece körlüğü ve diğer göz problemlerine iyi gelir ve bağışıklığı arttırır. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.
  • Nane: Hafif antiseptik özelliği vardır. Mide bulantılarına karşı etkilidir. Koku verir. Ferahlatır. Çarpıntıya iyi gelir. Soğuk algınlıklarında öneriliyor. Sinir sisteminde yatıştırıcı etki yaparak uyku problemlerine yardımcı olur.
  • Papatya: İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sahiptir.Bakterilere karşı oları etkisiyle iltihapları giderir, içimi son derece yumuşak bir çaydır. Boğaz, solunum yolu, mide ve bağırsak iltihap ve ağrılarını gidermede faydalıdır. Haricen deri ve mukoza iltihaplarında kullanılır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda gaz söktürücü olarak kullanılır.
  • Rezene: Mide ve bağırsak hareketlerini arttırır. Sindirimi düzenler.Sancıların giderilmesine yardımcı olur. Gaz söktürücü ve süt artırıcıdır. Göz damarlarını kuvvetlendirir.
  • Yeşil çay: Yeşilçay içerisindeki kateşinler sayesinde; kanser riskini azaltır, tümörü küçültür. Kolesterolü düşürür. Tansiyonu dengeler. Kan şekerini ayarlar. Bakterileri öldürür. Ağız kokusunu önler. Grip virüsünü öldürür. İçerisindeki vitamini sayesinde performansı olumlu yünde etkiler. Yorgunluğu ve uyku halini ortadan kaldırır. İdrar söktürücüdür. Stresi azaltır Kan damarlarını güçlendirir. Diş çürümesini önler, içerisindeki E vitamini sayesinde antioksidan olarak rol oynar. Yaşlanmayı geciktirir. Kanser hücrelerinin gelişmesini önler. Akciğer, mide, bağırsak, karaciğer ve deri kanserlerini önleyici etki yapar. Damar sertliğini önler. Kemik erimesini engeller. Kilo verdirir. Migrene faydalıdır.(İnternetten derlemedir.)
Benim favorilerim yeşil çay ve rezenedir. Daha önce de söylemiştim, hasta olduğumuzda doktorumuz papatya çayı önermişti. Annem de kuşburnu içmemizi söylemişti. Kışın da yine annemin yaptığı ıhlamur çayından sık sık içerdik. İcine ıhlamurdan başka elma kabuğu, çubuk tarçın ve birkaç damla limon suyu eklerdi. Begüm doğduktan sonra da en sık içtiğim çay rezene oldu, malum süt arttırıcı özelliği var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder